Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiental Learning and Community Service E+DIETing_LAB
Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiental Learning and Community Service
E+DIETing_LAB
Konkurs: Call 2021 Round 1 KA2 – Współpraca w sektorze Szkolnictwa Wyższego
Tytuł projektu: Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiental Learning and Community Service
Numer projektu: 2021-1-ES01-KA220-HED-000032074
Akronim: E+DIETing_LAB
Czas realizacji: 01.03.2022 – 28.02.2025 (36 miesięcy)
Konsorcjum projektowe:
- Fundación Universidad Europea del Atlántico, Hiszpania – lider projektu
- Universidad de Valladolid, Hiszpania
- Fachhochschule St Poelten Gmbh, Austria
- Universidade do Porto, Portugalia
- Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Belgia
- Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Budżet projektu: 394 190,00 EUR
Osoba do kontaktu:
dr Magdalena Lelonek – scientific expert, researcher
e-mail: magdalena.lelonek@ujk.edu.pl
Opis projektu
Projekt E+DIETing_LAB ma na celu poprawę stanu zdrowia poprzez promowanie odpowiednich nawyków żywieniowych i aktywność fizyczną. Według WHO, jedną z przyczyn chorób niezakaźnych jest nadwaga. W leczeniu tych chorób kluczowe znaczenie ma prawidłowe odżywianie. W Europie 40% osób dorosłych jest otyłych lub ma nadwagę. Co więcej, na świecie nadwagę ma ponad 2,1 miliarda osób (Lancet, 2017). Problem ten jest coraz częstszy w krajach rozwiniętych. Pojawia się również więcej schorzeń spowodowanych złymi nawykami żywieniowymi i siedzącym stylem życia (Mozaffarian, 2014).
Dietetyk zajmuje się osobami przebywającymi na dietach z powodu choroby jak i osobami zdrowymi. Nie ulega wątpliwości, że rola dietetyka jest niezwykle cenna.
Projekt głównie skupia się na:
- reakcji na coraz częstsze problemy zdrowotne spowodowane odżywianiem,
- dostępie do praktycznej wiedzy o dietetyce,
- doskonaleniu umiejętności interpersonalnych dietetyków,
- rozpowszechnianiu konceptu odpowiedzialności społecznej,
- promocji zdrowego odżywiania.
Projekt skierowany jest do studentów kształcących się w obszarze dietetyki oraz do dietetyków podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe. Projekt zakłada także powstanie aplikacji dla studentów dietetyki oraz wirtualnego laboratorium, w którym możliwa będzie symulacja pracy z pacjentem. Moduł będzie nadzorowany przez wykładowców.