Nauka w szampańskim nastroju

„Cztery Pory Roku w Szampanii” to tytuł wykładu, który 23 lutego 2023 r. na Wydziale Pedagogiki i Psychologii UJK wygłosiła Ewelina Maciantowicz. Wydarzenie, zorganizowane w ramach Uniwersytetu Otwartego, spotkało się z dużym zainteresowaniem świętokrzyskich seniorów, którzy szczelnie wypełnili Aulę im. ks. Stanisława Konarskiego.

Spotkanie rozpoczęło się od słów powitania, które do uczestników skierowały dr Małgorzata Krawczyk-Blicharska i dr Renata Miszczuk z Zakładu Edukacji Dorosłych UJK. Wśród przybyłych gości znaleźli się studenci m.in. Świętokrzyskiego Uniwersytetu Ludowego, Uniwersytetów III Wieku z Jędrzejowa, Chęcin, Końskich, Łagowa, Łopuszna, Morawicy, Masłowa, Opatowa i Kielc oraz członkowie Klubów Seniora z Rakowa, Szumska, Barda i Ociesęk. Warto wspomnieć, że grono słuchaczy Uniwersytetu Seniorów systematycznie się powiększa, czego dowodem jest obecność pierwszej studentki z Mójczy w gm. Daleszyce.

Następnie w imieniu władz Wydziału Pedagogiki i Psychologii głos zabrała dr hab. prof. UJK Agata Chabior, która przedstawiła postać i dorobek prelegentki, a także jej związki z Uniwersytetem Jana Kochanowskiego w Kielcach.

Mgr Ewelina Maciantowicz jest absolwentką Wydziału Pedagogiki i Psychologii UJK, specjalistką od  gerontologii, a także przewodnikiem świętokrzyskim. Od 3 lat wspólnie z mężem Pierre’m Laurentem prowadzi winnicę we francuskiej Szampanii. Swoje doświadczenia z zakresu winiarstwa przekuła w interesujący wykład poświęcony zarówno historii regionu, jak i szampanowi.

Na wstępie prelegentka krótko przedstawiła dzieje i położenie Szampanii na mapie Francji, a także przybliżyła polsko-francuskie związki polityczne, kulturalne i gospodarcze. Główna część wykładu była jednak poświęcona procesowi powstawania słynnego trunku. Ewelina Maciantowicz w przystępny sposób omówiła zagadnienia związane z uprawą winorośli (wpływem klimatu, odpowiednim nawodnieniem i nawożeniem gleby oraz pielęgnacją roślin), a także produkcją szampana (tłoczeniem winogron, butelkowaniem i leżakowaniem).

- Niektórym może się wydawać, że uprawa winorośli i produkcja wina jest łatwa; że cały proces sprowadza się wyłącznie do zbiorów owoców. Tak naprawdę to tylko jeden z etapów, ponieważ pracujemy przez cały rok. (…) Proszę pamiętać, że od chwili zbioru winogron, do momentu sprzedaży gotowego szampana mija średnio 6-10 lat – mówiła Ewelina Maciantowicz.

Ciekawość słuchaczy wzbudziły także zwyczaje winiarskie, a zwłaszcza sabrage (szablowanie). Pod tym francuskim określeniem kryje się tradycyjna i bardzo spektakularna technika otwierania szampana, polegająca na ucięciu szyjki butelki za pomocą szabli. Sabrage stał się popularny po Rewolucji Francuskiej, kiedy to armia napoleońska brała udział w przyjęciach wydawanych przez arystokrację.  

Blisko dwugodzinny wykład upłynął w – nomen omen - szampańskiej atmosferze. Jego zwieńczeniem była loteria, w której – dzięki uprzejmości Eweliny Maciantowicz i Pierre’a Laurenta – można było zdobyć drobne upominki związane z Szampanią.  

Już teraz zapraszamy na kolejne wydarzenia organizowane przez Uniwersytet Otwarty oraz Uniwersytet Seniorów.