Konferencja „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”

Data rozpoczęcia:
Miejsce: Pałac Wielopolskich w Częstocicach (Świętokrzyska 37, Ostrowiec Świętokrzyski)

Wydział Humanistyczny UJK oraz Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim zachęcają do udziału w ogólnopolskiej konferencji naukowej „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”. Obrady odbędą się 13 czerwca 2025 r. (piątek) w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach. Wstęp wolny – zapraszamy.

Kuchnia od zawsze była nieodłącznym elementem historii i kultury ludzkości. Jedzenie to nie tylko biologiczna potrzeba, ale także sposób wyrażania tożsamości, tradycji i wartości społecznych. Każda epoka i cywilizacja wnosiła do kulinariów coś nowego – od starożytnych przypraw i metod konserwacji po nowoczesne techniki gotowania. Wspólne posiłki zbliżają ludzi, budują więzi i są często kluczowym elementem obrzędów oraz świąt. Kuchnia obrazuje historię pokoleń, odzwierciedla migracje i wpływy kulturowe. Dzięki kulinariom możemy podróżować w czasie i przestrzeni, odkrywając smaki świata, które kształtowały cywilizacje i ludzkie doświadczenia.

Pomysłodawcą oraz współorganizatorem tego wyjątkowego wydarzenia naukowego jest dr Paweł Kaptur, reprezentujący Instytut Literaturoznawstwa i Językoznawstwa Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantów i pasjonatów tematu.

Więcej informacji na stronie konferencji: http://kulinariakonferencja.pl/

Infografika Konferencja Przy Jednym Stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze

 

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookie na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookie użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień. Klikając „Akceptuję wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu. Więcej w naszej polityce prywatności.