Loga unijne

Reportaż książkowy w świetle językoznawstwa statystycznego. Składnia, styl, gatunek

DOFINANSOWANOZE ŚRODKÓW BUDŻETU PANSTWA

Nazwa programu lub Dotacji: „Doskonała Nauka”

Nazwa zadania: „Reportaż książkowy w świetle językoznawstwa statystycznego. Składnia, styl, gatunek”.

DOFINANSOWANIE:15 697,00

Całkowita wartość: 17 487,00

Krótki opis:
Projekt wydania monografii pt. „Reportaż książkowy w świetle językoznawstwa statystycznego. Składnia, styl, gatunek” autorstwa dr Katarzyny Ostrowskiej stanowi nieszablonową, intermetodologiczną propozycję na rynku wydawniczym. Tematyka monografii wiąże się z badaniem wypowiedzeń polskich reportaży książkowych wyróżnionych Nagrodą im Beaty Pawlak. Oryginalność tej propozycji wynika z uzupełniania luki w nauce dotyczącej badań współczesnego polskiego reportażu książkowego z perspektyw statystycznej, syntaktycznej, stylistycznej i genologicznej. Wydanie przedmiotowej monografii naukowej przyniesie konkretne rezultaty, takie jak: upowszechnianie wyników badań lingwistycznych poświęconych polskiemu reportażowi książkowemu, zaznajamianie uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych z metodą analizy składniowej oraz studentów filologii polskiej, dziennikarstwa, politologii i socjologii z metodami analizy ilościowo-jakościowej, a także adeptów sztuki reporterskiej ze stylistyczno-składniowymi wyznacznikami współczesnego polskiego reportażu książkowego. W konsekwencji przedstawione w niniejszej monografii wyniki badań będą stanowiły asumpt do rozwoju kolejnych płaszczyzn badawczych, np. dotyczących ewolucji składni reportażowej, indywidualnego stylu reporterskiego oraz leksyki reportażowej.

 

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookie na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookie użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień. Klikając „Akceptuję wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu. Więcej w naszej polityce prywatności.