Konferencja „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze” – zaproszenie

Wydział Humanistyczny UJK oraz Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim zachęcają do udziału w ogólnopolskiej konferencji naukowej „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”. Obrady odbędą się 13 czerwca 2025 r. (piątek) w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach. Wstęp wolny – zapraszamy.

Kuchnia od zawsze była nieodłącznym elementem historii i kultury ludzkości. Jedzenie to nie tylko biologiczna potrzeba, ale także sposób wyrażania tożsamości, tradycji i wartości społecznych. Każda epoka i cywilizacja wnosiła do kulinariów coś nowego – od starożytnych przypraw i metod konserwacji po nowoczesne techniki gotowania. Wspólne posiłki zbliżają ludzi, budują więzi i są często kluczowym elementem obrzędów oraz świąt. Kuchnia obrazuje historię pokoleń, odzwierciedla migracje i wpływy kulturowe. Dzięki kulinariom możemy podróżować w czasie i przestrzeni, odkrywając smaki świata, które kształtowały cywilizacje i ludzkie doświadczenia.

Pomysłodawcą oraz współorganizatorem tego wyjątkowego wydarzenia naukowego jest dr Paweł Kaptur, reprezentujący Instytut Literaturoznawstwa i Językoznawstwa Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantów i pasjonatów tematu.

Więcej informacji na stronie konferencji: http://kulinariakonferencja.pl/